De wereld op je werkvloer

De wereld op je werkvloer

Onze werkvloeren worden gelukkig steeds diverser. Omgaan met culturele diversiteit op de werkvloer kan een uitdaging zijn. Verschillende gebruiken en vooronderstellingen zorgen soms voor misverstanden. 

Hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers - en zeker de leidinggevenden - zich achter het inclusie-idee scharen?

Zet in op een duidelijk kader en dialoog

Elke weerstand tegen diversiteit als racisme of kortzichtigheid bestempelen is wat kort door de bocht. Meningen over diversiteit zijn al even divers als de diversiteit zelf. Zie de bedenkingen van medewerkers als kansen om jullie visie te verscherpen en bij te sturen.

Bijvoorbeeld rond religie en het tonen van religieuze symbolen op de werkvloer kunnen vragen rijzen. Heeft jouw onderneming een antwoord op onderstaande kwesties?

  • Is verlof toegestaan voor religieuze feestdagen? Hoe kom je dan tot afspraken naar personeelsbezetting? Kan je verlof nemen op het Suikerfeest én met Kerstmis of moet je kiezen?
  • Is het toegestaan om je geloof te belijden op het werk? Mag je pauzes nemen om te bidden? Komt er een aparte gebedsruimte? Is er dan ook een ruimte voor wie niet gelovig is, of is dat niet nodig?
  • Zijn pauzes tijdens de Ramadan verplicht of mag je medewerkers dan laten doorwerken als zij dat verkiezen? Hoe is dit wettelijk geregeld?

Je kan jullie visie in een handelingskader rond diversiteit en inclusie gieten. Dat is gericht op dialoog. Zorg hierbij zeker voor voldoende draagvlak, communiceer er duidelijk over en sta nadien geen uitzonderingen toe.

Het analyseraster van diversiteitsvragen kan je hanteren als een werkinstrument om in elke situatie een professioneel standpunt in te nemen en tot een optimaal antwoord te komen - bijvoorbeeld bij vragen van medewerkers over werkrooster, gezinsorganisatie,....

Tips voor een breed draagvlak

  • Tijdens een sollicitatiegesprek kan je een kandidaat-medewerker al naar zijn of haar visie op diversiteit vragen.

  • Voor een mooie start bij de aanwerving van nieuwe medewerkers kan een diversiteitscharter helpen. Dit document kan worden ondertekend aan het begin van het onthaal. Zo weet elke nieuwe medewerker dat je organisatie wil werken aan inclusie.

  • Ken je de feestdagen van je medewerkers niet? Orbit vzw stelt jaarlijks een religieuze jaarkalender op met heel wat godsdienstige feestdagen.
  • Volgende websites over leven en werken in een superdiverse samenleving kunnen we je aanraden:
    • diversiteitspraktijk.be: behandelt vragen zoals 'Hoe kan je je dienstverlening toegankelijker maken voor iedereen?' of  'Hoe kan je duidelijk en efficiënt communiceren met anderstaligen, ook via digitale kanalen?'. 
    • vreemdevragen.be: behandelt thema's als taal en communicatie, bedrijfs- en andere culturen, Islam op de werkvloer en wetgeving.

  • Inzetten op cultuursensitieve zorg? Ontdek Trefpunt Odi!
    • aan de hand van 10 thema's ontdek je de rijke wereld van cultuursensitieve zorg.
    • experten nemen mee de thema's en tools onder de loep. Via de 'Nieuws' pagina blijf je op de hoogte van wat er leeft rond cultuursensitieve zorg.
    • en verder krijg je nog steeds een mooi overzicht van vormingen en sprekers over cultuursensitieve hulpverlening.

Lees ook

HRwijs Inclusief

HRwijs Inclusief

Samen met onze federaties Groep Maatwerk, Herwin, Sociare, SOM, Vlaams Welzijnsverbond, Zorggezind en Zorgnet-Icuro lanceerden we vanuit Verso 'HRwijs Inclusief': een pro…

Een inclusieve mindset zit in het DNA van WISPER verweven

Een inclusieve mindset zit in het DNA van WISPER verweven

WISPER organiseert artistieke cursussen dans, theater, muziek, fotografie, beeldende kunsten en literatuur voor iedereen vanaf 18 jaar. De inclusieve mindset zit in het D…

Een inclusieve samenleving ligt binnen handbereik

Een inclusieve samenleving ligt binnen handbereik

In een samenleving die zichzelf beschouwt als modern en vooruitstrevend, zou inclusie geen keuze moeten zijn, maar een fundamentele pijler. Helaas is dat in Vlaanderen no…