Zoekveld

Onderzoek toont economische waarde social profit

De social profit is niet alleen een maatschappelijk waardevolle tak van de economie, het is ook een economisch succesverhaal. Dat leren de cijfers in het laatste onderzoeksrapport van Verso. De afgelopen tien jaar groeide de social profit steeds fors hoger dan het gemiddelde van de Vlaamse economie, zowel in macro-economische termen als op het vlak van werkgelegenheid. Vandaag zijn de socialprofitondernemingen goed voor 8% van de Vlaamse toegevoegde waarde en 13,6% van de tewerkstelling.

Sterke social profit goed voor de economie

De groei van de social profit heeft ook een positief effect op de economische groei in de rest van de economie. Het intermediair verbruik vormt daarvoor een belangrijke indicator. Voor de Vlaamse social profit bedraagt dat intermediair verbruik 40,6%. Dat betekent dat de output van de Vlaamse social profit voor 40,6% tot stand komt door de aanwending van grondstoffen en hulpmiddelen uit andere bedrijfstakken, goed voor 11 miljard euro aan bestellingen. Andere sectoren vinden dus voor een niet-onaanzienlijk volume een afzetmarkt in de social profit.

Andere opvallende cijfers uit het rapport:

  • Het aandeel van de overheid in de financiering van de social profit bedraagt in Vlaanderen slechts 57%. Dit betekent dat de financiering van de productie van de social profit voor bijna de helft wordt geleverd vanuit andere bronnen (door huishoudens, uit intermediaire leveringen, ...).
  • De werkgelegenheid steeg van 268.154 personen in 2003 tot 359.534 in 2014. Een groei van 34%, tegenover een gemiddelde groei in Vlaanderen van 10%. De social profit is goed voor 13,6% van de tewerkstelling in Vlaanderen.
  • Een derde van de toegevoegde waarde van de social profit komt tot stand binnen de maatschappelijke dienstverlening. De maatschappelijke dienstverlening is ook de grootste werkgever. De gezondheidszorg is dan weer goed voor 60% van de intermediaire aankopen van de social profit.

U kunt het Cahier hier nalezen of een papieren versie bestellen via info@verso-net.be.

Lees ook het uitgebreide onderzoeksrapport dat aan de basis ligt van dit Cahier.

Op 26 november lichtte Verso-directeur Ann Gaublomme het dossier ook toe in het programma De Vrije Markt op één.

Voorstelling 16 november 2016

De resultaten van dit onderzoek werden voorgesteld door onderzoeker Michel Dethée op 16 november in Brussel. Bart Van Craeynest (hoofdeconoom Econopolis) en Marcia De Wachter (directeur Nationale Bank van België) werden uitgenodigd om hun visie te geven op de groei van de social profit. Hun presentaties kunt u hieronder vinden.

Ga naar het nieuwsoverzicht